Az IMF javított a román gazdaság előrejelzésén
2016. április 13. szerda, 04:06    PDF Nyomtatás E-mail
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,2 százalékra javította az idei román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az áprilisi világgazdasági prognózisában. 

Az IMF tavaly októberi jelentésében a román bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékos bővülésével számolt még. A jövő évben várhatóan 3,6 százalékra lassul a román gazdasági növekedés, de így is Romániában lesz Európában az egyik legmagasabb mértékű GDP-bővülés az IMF szerint.

A washingtoni pénzintézet előrejelzése megegyezik az Európai Bizottságéval, amely szintén 4,2 százalékos román GDP-bővüléssel számol 2016-ra. A jövő évre Brüsszel 3,7 százalékos gazdasági növekedést vár, 0,1 százalékkal magasabbat az IMF előrejelzéséhez mérten.

A román kormány tavaly év végén 4,1 százalékos várható gazdasági növekedést állapított meg 2016-ra az állami költségvetés-tervezetben, a Világbank pedig 4 százalékos GDP-bővülésre számít.

Tavaly 3,8 százalékkal bővült a román gazdaság, amelynek a belföldi fogyasztás volt a fő hajtóereje, akárcsak az idei várható GDP-növekedésnek.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark