Civitas: Egy hatékony és fejlett gazdaságért
2018. február 02. péntek, 10:15    PDF Nyomtatás E-mail
A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért, partnerségben a csíkszeredai Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetséggel elindította a SPEED - Egy hatékony és fejlett gazdaságért elnevezésű projektjét - tudta meg a Más Rádió Kis Zoltán projektvezetőtől.

A projekt fő célja a Közép-romániai fejlesztési régióban élő lakosság életszínvonalának növelése, vállalkozói képességeinek fejlesztése nem mezőgazdasági városi vállalkozások kialakítása, valamint tartós és minőségi munkahelyek megteremtése által.


Fontosabb tevékenységek:
1. A lakosság tájékoztatása a projektről, a bekapcsolódás előnyeiről és lehetséges eredményeiről. Csoportos és egyéni tájékozató eseményeket szerveznek Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyékben, rajtuk legkevesebb 480 személy fog részt venni, megyénként legalább 30-an. A találkozások alkalmával, a jelenléti lapok kitöltésekor, a résztvevők kifejezhetik érdeklődésük mértékét az elképzelés iránt. Az első tájékoztató rendezvényt Székelyudvarhelyen tartják, 2018. február 8-án, 11 órai kezdettel. Színhelye a Hargita Business Center, II. Rákóczi Ferenc utca 84. szám.


2. Egy szelekciós eljárás eredményeként kiválasztanak legkevesebb 360 olyan személyt, akinek szándékában van egy vállalkozás elindítása, és meghívják elméleti és gyakorlati képzésükre. A képzésen résztvevők 60%-a munkanélküli vagy inaktív személy (például középiskolás, egyetemista vagy háztartásbeli), 40%-a rendelkezik munkahellyel, egyéni vállalkozó vagy üzletrésze van egy gazdasági társaságban. A képzések időtartama 40 óra, és körülbelül 8 napot fognak tartani. A képzések moduljai: Légy vállalkozó!, Vállalkozás indítása, Könyvvitel, Üzleti kommunikáció, Marketing, Üzleti tervezés, valamint Informatika. A záróvizsgán elért eredmények alapján minden csoport első 10 helyezettjét prémiummal jutalmazzák.

3. A képzés záróvizsgáján a vizsgázók egy általuk elkészített üzleti tervet mutatnak be, majd még egy hónap áll a rendelkezésükre, hogy azt tökéletesítsék. A továbbiakban a legjobb 36 üzleti terv elkészítője legtöbb 177.740 lej nagyságú de minimis jellegű támogatáshoz juthat üzleti terve megvalósításához.

4. Az üzleti tervek kivitelezése céljából a kedvezményezettek új vállalkozásokat hoznak létre (jogi formája lehet kft., egyéni vállalkozás, szövetkezet, egyesület stb.). A vállalkozás bármilyen engedélyezett termelési, szolgáltatói vagy kereskedelmi tevékenységet végezhet. Vállalnia kell két új munkahely létrehozását és azok megtartását. Olyan személy is létrehozhat új vállalkozást, aki a 31/1990-es törvény alapján létrehozott valamely gazdasági társaságban nem többségi tulajdonos. A vállalkozásokat városi székhellyel kell bejegyezni, a tulajdonosok viszont vidéki lakhelyűek is lehetnek.

5. A vállalkozások tulajdonosai kéthónapos gyakorlaton fognak részt venni olyan egységeknél, amelyek tevékenysége megegyezik a vállalkozás tevékenységének tárgyával.

6. A vállalkozóknak szakmai támogatást, tanácsadást biztosítanak, és vállalkozásuk felügyeletben részesül egészen a projekt befejezéséig (2020 decembere).

7. A létrehozott vállalkozások hálózatba szerveződnek, keretében morális támogatáshoz, tapasztalatcseréhez jutnak, közös marketingstratégiákat léptethetnek életbe, de szoros és gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat is kialakíthatnak egymás között.

A projekttel kapcsolatos részletes információkhoz a feltöltés alatt álló vallalkoznijo.ro, az intreprindereata.ro, a civitas.ro oldalakon, valamint az erre a célra létrehozandó közösségi oldalakon juthatnak hozzá az érdeklődők.

Az érdeklődők forduljanak bizalommal a Civitas Alapítvány munkatársaihoz, ők segíthetnek álmaik megvalósításában - hangsúlyozta Kis Zoltán.

Jelentkezni a Civitas Alapítvány és a Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség elérhetőségein lehet.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark