Nő az emigráció mértéke
2010. július 26. hétfő, 10:54    PDF Nyomtatás E-mail

Tavaly közel 300 ezer személy, azaz az aktív lakosság 2 százaléka hagyta el Romániát – számol be a Capital.ro. A távozók többsége ugyan ideiglenes munkaszerződéssel utazik, ám ez az első lépés lehet a külföldi letelepedés felé. Legtöbben Nagy-Britanniát, Németországot és Olaszországot veszik célba (országonként körülbelül 45 ezren), a negyedik legnépszerűbb hely Franciaország (itt 35 ezren vállaltak munkát).

Azok a romániaiak, akik nem ideiglenes munkaszerződéssel, hanem letelepedési szándékkal utaztak külföldre, elsősorban Kanadát, Németországot és az Egyesült Államokat vették célba. Spanyolországba is sokan mentek kitelepedni, a 2008-as évhez képest a válság első évére 180 százalékkal nőtt a Spanyolországba költözők száma. Az előrejelzések szerint idén nőhet az Ausztráliába és Új-Zélandra települők száma, mivel a két ország megkönnyítette a letelepedési törvényeket.
Míg 1989 után nagy méretű migráció történt Nyugat-Európa felé, és román munkások százezrei kerestek jobb megélhetést külföldön, most a felsőfokú végzettséggel rendelkezők hagyják el aggasztó méretekben az országot. Ami meglepő, hogy a legfőbb uticél már nem feltétlenül Kanada és az Egyesült Államok, mint korábban volt, hanem olyan egzotikus helyekre is sokan távoznak, mint a Karib-szigetek, Japán vagy Szingapúr.
2009-ben több mint 10 ezer 22 és 44 év közötti román állampolgár telepedett le végleg külföldön.

 
FacebookTwitterGoogle bookmark