A Vatikán cáfolt: mégsem Caravaggiót találtak Rómában
2010. július 30. péntek, 12:21    PDF Nyomtatás E-mail
A Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci cáfolta, hogy a római jezsuita templom, a Gesú kolostorában nemrég megtalált festmény valóban Caravaggio alkotása lenne.
A l'Osservatore Romano szentszéki napilap július 17-i száma „Új Caravaggiót találtak" címmel számolt be a Szent Lőrinc mártírhalála című festmény megtalálásáról. A Caravaggio halálának 400. évfordulóján megjelent cikk szerzője, Lydia Salviucci Insolera művészettörténész ugyan leszögezte, hogy a kép eredetiségének megállapításához további vizsgálatok szükségesek, a szenzációs hír bejárta a világot.

Antonio Paolucci a napilap egy újabb számában – ugyancsak címlapon – igyekezett lehűteni a kedélyeket. Mint hangsúlyozza, a festmény feltehetően egy Caravaggio hatása alatt álló művész alkotása, mely legjobb esetben is szerény” színvonalú.
Rámutat többek között, hogy a szent kezeinek perspektívája teljesen hibás és az alakok anatómiája is félresikerült.

A drámai hangulatú festmény a 258-ban megégetett mártírt félmeztelenül ábrázolja, amint kétségbeesésében nyitott szájjal kinyújtja egyik karját, áthajolva a lángok fölött. A kép restaurálása most fejeződött be.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark