Még több támogatást kapnak a vidéki és határon túli fesztiválok
2016. április 13. szerda, 03:55    PDF Nyomtatás E-mail
Kétszázötvenmillió forint plusztámogatást kapnak az idén az állami költségvetésből a vidéki és határon túli fesztiválok - jelentette be Hoppál Péter kulturális ügyekért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán kedd este. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány külön költségvetési soron támogatja ezentúl a vidéki fesztiválokat. A 250 milliós támogatáson felül további félmilliárd forint jut a vidéki fesztiválokra a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül. Felhívta a figyelmet az NKA meghívásos pályázatára is, amellyel még 200 millió forinthoz juthatnak a vidéki fesztiválok.

Hangsúlyozta: a tavalyi 250-300 millió forintos támogatás helyett az idén 750-800 millió forinttal több jut vidéki fesztiválokra.

Felidézte, hogy kiemelt támogatásban részesült, 345 millió forintot kapott az idei Bartók-év programsorozat részeként a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. Az elmúlt három évben 1 milliárd 950 millió forintra nőtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest támogatása.

"A 750 millió plusztámogatással azt céloztuk meg, hogy ne csak Budapesten, hanem a vidéki városokban is kiépülhessenek azok a rangos kulturális bázisok, amelyek odavonzzák a turistákat" - hangsúlyozta az államtitkár.

Elmondta, hogy a 25. Zempléni Fesztivál az idén 100 millió forint, a kapolcsi fesztivál 60 millió forint, a Pécsi Országos Színházi Találkozó 65,5 millió forint, az Ördögkatlan 40-45 millió forint támogatáshoz jut az idén. A határon túli magyar fesztiválok közül a kolozsvári magyar napok rendezvénysorozatát pedig 20 millió forinttal támogatják.

Az államtitkár kitért arra, hogy a vidéki és fővárosi kulturális fesztiváloknak jelentős a gazdasági felhajtóerejük. A Turizmus Zrt. kimutatása szerint tavaly mintegy 7 százalékkal nőtt a bevétel a jelentősebb kulturális fesztiváloknak köszönhetően az adott településen.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark