Vasárnap Székelyudvarhelyen a Duna Művészegyüttes
2017. február 03. péntek, 13:55    PDF Nyomtatás E-mail
Mementó címmel a Duna Művészegyüttes Székelyudvarhelyen vendégszerepel 2017. február 5-én, vasárnap 19 órától a Művelődési Házban. A táncszínházi előadás a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére született.

A Gulag munkatáborok lakóinak kiszolgáltatottsága, megalázottsága, valamint az átélt borzalmak és a kényszermunka tudatmódosító hatására megjelenő víziók, a haza utáni vágyakozás pillanatai kerülnek bemutatásra a magyar néptáncelemekből táplálkozó kortárs elemeket is tartalmazó táncelőadásban. Állapotrajz, mely a fogvatartottak megnyomorított belső világát tárja a néző elé, mindezt autentikus és világzenei elemeket is tartalmazó magyar népzenével átitatva.


A Mementó egyaránt foglalkozni kíván a Gulag-táborokba zárt politikai foglyok, a Gupvi-táborokba zárt hadifoglyok és a málenkij robot során elhurcolt civil lakosok hányattatott sorsával. Cél a kollektív emlékezet erősítése a közös átélés által.

Juhász Zsolt rendező-koreográfus az M1 hírcsatorna adásában rámutatott: a Gulágról számos film, könyv, festmény és szobor született, ugyanakkor táncszínházi előadás – amelyet ő maga egyfajta közös képzőművészeti alkotásnak, élő, mozgó emlékműnek szánt – kevés. Nem realisztikus történelmi tabló elkészítése volt a cél, hanem az áldozatok által átélt fizikai és szellemi megnyomorodás tapasztalatának megjelenítése a tánc eszközeivel – tette hozzá. Kiemelte: az előadás három pillérre – a letartóztatás sokkja, a kényszertábori élet felfoghatatlan szenvedése és a hazatérés vagy haza nem érkezés drámája – épül.

Zeneszerző: Szokolai „Dongó" Balázs
Dramaturg: Hegedűs Sándor
Jelmez-díszlettervező: Túri Erzsébet
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

Az előadás a Duna Művészegyüttes és az Aranykert Egyesület közös produkciója, mely a Gulag Emlékbizottság támogatásával, kiemelt magyar kormányprogramként jött létre.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark