Székelyföldi Filharmónia-előadóest neves meghívottakkal
2017. február 06. hétfő, 07:09    PDF Nyomtatás E-mail
A Székelyföldi Filharmónia újabb előadóestjére kerül sor 2017. február 10-én, pénteken 18 órától a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal, Szent István-dísztermében.

Közreműködnek: Zerkula György – hegedű, Horváth Edit  - zongora és Horváth Zoltán – zongora.
Műsoron: Mozart, Debussy, Bloch, Messiaen, Constantinescu és Bartók Béla művei.

Zerkula György egy régi zenei tradícióra visszatekintő családban született Székelyudvarhelyen. Zenei képzését hatévesen kezdte a város zeneiskolájában, Nemes István tanítványaként. Már kisgyerekként sikeresen szerepelt különböző nemzeti versenyeken. 1999-ben a nyíregyházi Pro Archi Fesztivál kiemelkedő szólistája volt, ugyanakkor meghívást kapott az YMISO Európai Ifjúsági Zenekarba, Olaszországba, amelynek  2004-ig rendszeres résztvevője volt. 2002-től a budapesti Bartók Béla Zenekonzervatóriumban tanult Czettner Vera hegedűosztályában. 2005 és 2009 között tanulmányait Stuller Gyula osztályában a Conservatoire de Lausanne site Fribourg-ban, Svájcban folytatja, ahol kitüntetéssel szerzi meg a tanári diplomát. 2011 nyarán ugyancsak kitüntetéssel kapja meg előadóművész-diplomáját (MA Music Performance) a Berni Művészeti Főiskolán, Bartlomiej Niziol növendékeként. Részt vett többek között Sebestyén Ernő, Rolla János, Szabadi Vilmos, Jean Pierre Wallez, Antje Weithaas, Patricia Kopatchinskaja, Benjamin Schmid, Liviu Prunaru, Oleg Kaskiv és Maxim Vengerov mesterkurzusain. Zerkula György rendszeresen ad koncerteket, szonátaesteket, kamarazeneesteket Erdélyben, Magyarországon és Svájcban. Szólistaként fellépett a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarral, Takács Nagy Gábor vezénylete alatt, a svájci Neues Zürcher Orchesterrel, az Erdélyi Kárpát-medencei Fesztiválzenekarral és a Székelyföldi Filharmóniával. 2012-ben koncertmestrere a Philharmonie Valiant-nak. 2008-ban elnyerte a Ruha István nemzetközi hegedűverseny II. „ex aequo“ díját. Kiváló tehetségét ösztöndíjjal méltatta a fribourgi Fondation Clara Messagere-Eleonore Pieters (2005-2008), a Fondation Lalive, Genf (2006-2009), a Schweizerische Interpretenstiftung (2010) és a Stiftung Lyra (2010) is. Jelenleg a berni szimfonikus zenekar első hegedűse.

Horváth Edit zongoraművésznő marosvásárhelyi származású. A helyi Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett. A Kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián diplomázott zongora szakon, Adriana Bera tanárnő osztályában. Ezt követően a varsói Mozat Európai Akadémián folytatta tanulmányait, jelenleg adjunktus a kolozsvári zeneakadémia zongora tanszékén.
Számos mesterkurzuson vett részt, melyek közül megemlítenénk Robert Levin, Pierre Laurant Aimard, Rohmann Imre, David Ward, Arcadii Sevidov, Gérard Frémy, Vassily Lobanov, Kiss Gyula és Gabriel Amiraş kurzusait. Szólóesteket és kamarakoncerteket tartott az országban és külföldön (Lengyelország, Csehország, Bulgária, Makedónia, Magyarország), szólistaként fellépett a marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyváradi és szebeni Filharmóniák zenekarával. Előadóművészi verseny-teljesítményei közül megemlítenénk a marosvásárhelyi, szófiai és bremeni nemzetközi versenyeket, valamint az 1994-es kolozsvári Mozart versenyt és a 2009-es bukaresti Magyar Zene Fesztiválját, melyeken III. díjjal jutalmazták fellépését.

Horváth Zoltán zongora- és orgonaművész, tanulmányait a kolozsvári zenelíceumban kezdte, majd a Gh. Dima Zeneakadémián folytatta Adriana  Bera zongoraosztályában. 1993-tól a kolozsvári evangélikus templom orgonistája, majd 1998-tól a S. Toduță Zenelíceum  zongoratanára. 2000-től 2010-ig a Gh. Dima Zeneakadémia óraadó tanára.  Tanulmányai során számos mesterkurzuson vett részt, többek között Némethy Attila, Rohmann Imre, Jaap Schröder, Gérard Frémy által vezetetett képzéseken. Az 1997-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia részképzőse volt, 2004-ben pedig a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa Béres Melindával. 1994-ben a kolozsvári Mozart-verseny II. díjazottja zongoratriók kategóriában, majd a bukaresti Jeunesses Musicales verseny elődöntőjébe jut 1995-ben, és részt vesz a brémai nemzetközi zongoraversenyen 1997-ben. Kamarazenészként, zongorista és orgonistaként fellépett az ország több városában (Kolozsvár, Nagyvárad, Marosvásárhely, Zilah, Beszterce, Csíkszereda, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Segesvár, Déva, Resicabánya, Tasnád) és külföldön is (Magyarország, Németország, Svájc, Franciaország). Pedagógiai munkásságát a romániai Oktatási Minisztérium Kiválóság Diplomával jutalmazta több ízben is (2006, 2010, 2011, 2013). 2014-ben a Romániai Magyar Zenetársaság kiadásában Kele Brigitta szopránnal CD-felvétele készült Bartók- és Kodály-művekkel, és a Romániai Magyar Dalosszövetség Zsizsmann Rezső-díjban részesítette.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark