ROLE - 30 év - 30 dal
2017. október 02. hétfő, 05:46    PDF Nyomtatás E-mail
          A csíkszeredai Role zenekar idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. E jubileum kapcsán a hagyományos rendezvények mellett számos rendhagyó kulturális eseménnyel is készülnek – tudta meg a Más Rádió Sántha Zsuzsánnától. Székelyudvarhelyen 2017. október 15-én, vasárnap 19 órától lépnek fel a régi moziban (ex-D3 tv).

30 év – számtalan koncert, bemutatók, több mint 300 dal népdalainkból, versekből, erdélyi magyar hagyományainkból építkezve... kilométerek tízezrei, helységek százai Svédországtól Ausztriáig, Svájctól Magyarországig... emlékezetes együttműködések erdélyi és anyaországi neves előadóművészekkel és amatőrökkel... mindez, mindvégig az igényességre törekedve.


Az elmúlt évek alatt közel 70 tagja volt a zenekarnak. 15 konceptműsoruk készült a Kodály-elvekre épülő gyerekkoncerttől, az Ady- és József Attila-versek dalba öntéséig, mindezek mellett 5 rockoperát is színre vittek.

A Pro Urbe-díjas zenekar már a kezdetektől számtalan megmérettetésen vívta ki a szakma és a közönség elismerését. A különböző fesztiválokon aratott díjözön, az 1993-as Ki Mit Tud? második helyezése, a Magyar Televízió Örömzene vetélkedőjének Nagydíja, a Transilvanian Music Awards „Év koncertje”-díja 2013-ban, a Magyar Kultúra Alapítvány „Ex Libris”-díja, a koncertek sokasága mind megerősíti a zenekart abban, hogy folyamatosan voltak és egyre csak gyarapodik azok száma, akik szeretik, megértik és tisztelik erőfeszítéseiket, céljaikat, átérzik zenéjük érzelmi mélységeit és gondolatiságát – tette hozzá az énekes.

„Nem vagyunk a mai értelemben vett sztárzenekar. Sosem álltak mögöttünk profi menedzserirodák, tehetős támogatók, mégis úgy érezzük, sikerült megmaradni alkotóként, művészként tisztának, önállónak. Az időnként mostoha körülmények ellenére is mindvégig hittünk és hiszünk hagyományaink hiteles tolmácsolásának fontosságában, és számunkra lényeges, hogy mindezt itthon, Székelyföldön tehetjük” – hangsúlyozta Sántha Zsuzsánna.

Ami ma elmondható az idén 30 éves Role zenekarról: 30 év egy ember életében már nem kevés és többnyire a felnőtt jelzővel illethető, egy zenekar életében viszont elég ritka, főként tájainkon – így még jellemezni is nagyon nehéz lenne. Egy dolog viszont biztos: a tavalyi, áthidalhatatlannak tűnő válság ellenére a Role zenekar megmaradt, él, működik és merészebb, kreatívabb, nagyobb álmai vannak, mint eddig bármikor.

A Role 30-ik évfordulójának méltó megünneplésére exkluzív koncerteket terveznek meghitt hangulattal, 2-300 fős közönségeknek Európa-szerte. Egy képzeletbeli utazásra hívják a hallgatóságot, ahol 30 év dalai hangzanak el... önmaguk keresése,  múlt, jelen, jövő, ahol az út is legalább olyan fontos, mint maga a cél.

Az idei évfordulós rendezvényeikkel, bemutatóikkal, és ezek közül elsősorban a 30 éves koncerttel nem felülmúlni akarják az öt évvel ezelőtti jubileumi megaprodukciót, hanem egy más szintre lépve, meghittebb körülmények között szeretnék magukkal vinni a közönséget erre az utazásra, ahol egy más dimenzión keresztül, a zene segítségével ismerhetik meg a zenekart. Ebben a folyamatban pedig közösen fedezzük fel egymást, önmagunkat és a világot, amelyben élünk – összegezte Sántha Zsuzsánna.

A Role jelenlegi magja:
Bodor Emese – ének, billentyűs hangszerek
Nagy Edina – dobok, perkúciós hangszerek
Nagy Ferenc – basszusgitár, vokál
Nagy Tivadar – gitár, hegedű, vokál
Sántha Zsuzsánna – ének, billentyűs hangszerek, furulyák

Fotó: Daniel Puyau.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark