Elhunyt Tóth II. József, az Aranycsapat csatára
2017. október 10. kedd, 04:00    PDF Nyomtatás E-mail
Nyolcvannyolc esztendős korában elhunyt Tóth II. József világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, aki a magyar futball aranykorában 12-szer lépett pályára a válogatottban.

Az egykori csatár haláláról a család tájékoztatta a Magyar Labdarúgó Szövetséget, amely saját halottjának tekinti a játékost.
Tóth II. József egész pályafutása alatt a Csepel labdarúgója volt, 1940 és 1961 között 296 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 78 gólt szerzett. Az 1958/59-es idényben bajnokcsapat tagja volt. 1961-ben fejezte be pályafutását.

A magyar válogatottban 12 alkalommal szerepelt 1953 és 1957 között, és 5 gólt szerzett. Az 1954. május 23-án megrendezett, angolok elleni, népstadionbeli 7-1-es mérkőzésen is pályára lépett, sőt gólt is lőtt. Tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes Aranycsapatnak: az NSZK elleni 8-3-as és a brazilokkal szembeni 4-2-es győzelemből aktív részt vállalt, előbbi találkozón gólt is szerzett. A vb-ezüstérmes csapatnak ő volt az utolsó élő tagja.

Tóth II. József a Csepel örökös bajnoka, Budapest díszpolgára, szülőfalujában, Merseváton 2015 óta sportpálya viseli a nevét.
A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának beszámolja szerint a szövetség osztozik családja gyászában, és tisztelettel adózik a nagyszerű sportember emléke előtt, ezért a hétvégi bajnoki fordulók, így OTP Bank Liga hétvégi mérkőzései egyperces gyászszünettel kezdődnek.
Az MLSZ mellett a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti Tóth II. Józsefet.

Tarlós István főpolgármester az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmazott, fájdalommal értesült Tóth József halálhíréről, majd emlékeztetett rá, hogy "a Csepel játékosát, az Aranycsapat tagját, a kiváló edzőt kiemelkedő sportpályafutásáért, kivételes klubhűsége és példamutató emberi magatartása elismeréséül 2014-ben Budapest díszpolgárává avatták".
 
FacebookTwitterGoogle bookmark
EURO 2016 – Ma este: Magyarország-Izland
2016. június 18. szombat, 06:25    PDF Nyomtatás E-mail
A magyar labdarúgó-válogatott nem fog döntetlenre játszani az Izland elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésén Bernd Storck szövetségi kapitány közlése szerint. 

"Nem az én stílusom döntetlenre játszani" – jelentette ki a német szakvezető, aki elárulta, hogy Fiola Attila sérülése miatt egy poszton mindenképpen változtatnia kell, de nem kívánt többet elárulni arról, hogy miként tervezi pótolni a jobb oldali védőt. 

Tavalyi kinevezésekor elismerte, hogy a meccs előtti hivatalos sajtótájékoztatón szereplő játékos a kezdőcsapat tagja lesz, ugyanakkor ezt most - Szalai Ádám és Elek Ákos esetében - nem erősítette meg az MTI érdeklődésére.

Storck szerint az első, osztrákok elleni mérkőzésen aratott győzelem még mindig hatással van a csapatra, de most már Izlandra kell koncentrálni. Hozzátette, számára nem volt meglepő a szigetországiak jó játéka Portugália ellen, és az sem, hogy 1-1-es döntetlent értek el. Kifejtette, technikailag és taktikailag is mást kell játszani a marseille-i mérkőzésen, mert az ellenfél játékosai rendkívül gyorsak és erősek.
"Nagyok az elvárások a győzelem után, most mindenki azt hiheti, hogy minden így fog folytatódni, de ez nem így van. Semmi sem változott a győzelemtől, el kell felejteni, le kell szállni a földre, mert most másik meccs következik" - mondta Storck.

Az osztrákok elleni meccsen az első gólt szerző Szalai Ádám arról beszélt, ha már ilyen jól kezdtek, akkor szeretnék ezt folytatni, és kétszer annyira fognak koncentrálni, hogy valami nagy dolgot érjenek el. Elárulta, az elmúlt másfél éves, gólmentes időszakában a családja segített neki a legtöbbet, és úgy vélte, most is ők örültek a legjobban, hogy végre ismét eredményes volt.
"A legszebb az, hogy az otthonról kapott videókból és fényképekről jól látszik: végre a futball, és nem más sportág miatt ünnepeltek a magyarok. Hatalmas erőt adtak nekünk az otthoni és a helyszínen szurkoló drukkerek is. Öröm volt látni, hogy végre magyar mezben ültek a kivetítők előtt, és nem valamelyik külföldi csapat szerelésében. Számunkra ez a legnagyobb siker" - mondta Szalai.

Az ellenfélről úgy nyilatkozott, hogy Izland az egyik legnehezebb ellenfél lesz, mert fizikálisan és pontrúgásokban hihetetlen erős. Továbbá emlékeztetett arra, hogy szerinte az egyik legnehezebb selejtezőcsoportból jutott ki a kontinensviadalra.

"A térdem rendben van, várom a lehetőséget, de egyszerre csak 11-en lehetnek a pályán" - mondta Elek Ákos, aki egyetlen válogatottbeli gólját éppen a legutóbbi, 2011-ben játszott Izland elleni találkozón szerezte. Arra a meccsre úgy emlékezett vissza, hogy akkor sokan értetlenkedtek, miért ilyen gyenge ellenfelet választottak a svédekre való felkészülés során. Megjegyezte, a 4-0-s győzelem óta nagyot fordult a világ.

Elek szerint szombaton az lesz a legfontosabb, hogy ne vegyék át a szigetországiak stílusát. Egyúttal úgy vélte, sokkal kellemetlenebb ellenfél lesz Izland, mint Ausztria volt és Portugália lesz. Hozzátette, felkészülésben nincs különbség a csapatok között, minden ugyanúgy zajlik, mint az előző találkozó esetében.
"Nem kell számolgatni, ha nyerünk, továbbjutunk" - jelentette ki a Diósgyőri VTK középpályása.

A találkozó szombaton 19 órakor az orosz Szergej Karaszjov sípjelére kezdődik a marseille-i Vélodrome Stadionban, amelynek gyepszőnyege annyira rossz állapotban van, hogy a szokásoktól eltérően pénteken egyik válogatott sem edzhetett rajta.

A magyarok győzelemmel bebiztosíthatják nyolcaddöntőbe jutásukat. Négy nappal később Portugáliával játsszák utolsó csoportmeccsüket Lyonban.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark
EURO 2016 - három nyolcaddöntős már biztos
2016. június 18. szombat, 05:35    PDF Nyomtatás E-mail
Tegnap (péntek, június 17.) még két csapat csatlakozott a nyolcaddöntős szereplést már korábban bebiztosító francia válogatotthoz a labdarúgó Európa-bajnokságon: Olaszország és Spanyolország
 
FacebookTwitterGoogle bookmark
Könyvbemutató: Balázs Árpád: Székely csillagok
2016. május 28. szombat, 11:02    PDF Nyomtatás E-mail
Balázs Árpád: Székely csillagok című könyvének bemutatójára kerül sor a Magyar Birkózó Szövetség szervezésében 2016. június 1-jén, szerdán du. 6 órától a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Nyirő József dísztermében (Márton Áron tér 4., a bentlakás épülete) - tudta meg a szerzőtől a Más Rádió.

Az esemény díszvendége Németh Szilárd országgyűlési képviselő, kormánybiztos, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.


A könyvet Becze Zoltán sportújságíró, a MÚRE sportosztályának elnöke ismerteti.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark
8. IPSE Városnapi Tömegfutás - több mint 1800 jelentkező
2016. május 27. péntek, 07:45    PDF Nyomtatás E-mail
Május 28-án, szombaton délelőtt 10 órakor rajtol a 8. IPSE Városnapi Tömegfutás, amire ilyen sokan még soha sem jelentkeztek - tudta meg a Más Rádió Szász Attila szervezőtől.

Lezárult a regisztrációs időszak a 8. IPSE Városnapi Tömegfutásra – 1815 szaladó jelentkezett. A hagyományokhoz híven idén is a Digital 3 Televízió elől indul a tömeg, majd a Kossuth Lajos és Bethlen Gábor utcákon haladva a Vásártér utcán folytatódik a nagy szaladás. A tömeg a Nicolae Bălcescu utcához érve balra kanyarodik, így szaladnak végig Szombatfalván, a Wesselényi Miklós és Hunyadi János utcákon folytatva az utat, majd a Városi Strand mögött elhaladva a város legújabb körforgalmánál kanyarodnak vissza a II. Rákóczi Ferencz utcára, itt érkezve vissza a kiindulási pontra.


A szervezők (Uh.ro és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala) arra kérnek minden résztvevőt, hogy a futás alatt mindvégig az út jobb oldalát használják, és végig figyeljenek egymásra, főként a rajtnál, a célba érkezésnél és a Nicolae Bălcescu utcai itatópontnál. „Ez nem verseny, nem kell tolongani. Sokkal fontosabb, hogy együtt szaladjunk, így tegyünk az egészségünkért” – nyilatkozták a szervezők.

Az autóval közlekedőknek jó tudniuk, hogy a fent jelzett szakaszon a futás ideje alatt, megközelítőleg 11 óráig időszakosan útlezárásokra lehet számítani, illetve a II. Rákóczi Ferenc utca egy szakasza – a Pethő étterem és a Malom utca közti rész – 8 és 12 óra között teljesen le lesz zárva. A szervezők arra kérik az autósokat, hogy legyenek türelmesek, és, amennyiben lehetséges, állítsák le járművük motorját, amíg elhaladnak a futók, hogy minél zavartalanabbul haladhasson a szaladás.

Ha valakinek nem sikerült időben regisztrálnia, annak sem kell csüggednie: bár formálisan nem vesz részt a futáson, de saját felelősségére ott lehet a rajtnál, és ő is teljesítheti a távot.

Fotó: tomegfutas.zseb.ro.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark


1. oldal / 156